onsdag 12 november 2014

Ett inlägg om Stevia

Man ska inte tro på allt man läser, men........

Efter att ha läst John Winglanders blogg pulstagning.se börjar jag fundera och rusar nästan till skafferiet och kylskåpet för en rensning.....
Tror dock att jag är för ekonomisk och miljömedveten för att bara slänga allt, men jag kan ju inte direkt ge vår "giftiga" mat till någon annan. Det är ju inte heller riktigt shysst?!! Därav mitt dilemma.

Efter att ha läst ett inlägg om Stevia i Johns blogg (se text nedan) bestämde jag mig för att slänga allt som innehåller stevia i vårt hem. Det jag trodde va en naturlig produkt....suck....

Läs och bli väckt ur livsmedelsindustrins bubbla/ Malin

Text från pulstagning.se

Sötningsmedlet Stevia
Jag brukar få frågor kring sötningsmedlet Stevia som börjar bli allt mer vanligt i våra livsmedel. De flesta känner till att det rör sig om en växt som odlas framförallt i Sydamerika. Stevia kallas också sötflockel och finns i form av 280 olika arter. Beroende på hur växten processas är den mellan 18 till flera hundra gånger sötare än vanligt socker. Problemet, som jag ser det, är att själva växten inte är godkänd som livsmedelstillsats. Du får med andra ord inte använda växten i dess naturliga skepnad.
 
Detta är givetvis lika uppochnedvänt som alla andra regler som formuleras av våra korrupta myndigheter. Aspartam är världens mest använda sötningsmedel och finns i mer än 6 000 livsmedel världen över. Tillverkaren är kemijätten Monsanto som även är företaget bakom genmodifierade grödor, bekämpningsmedlet RoundUp och det kemiska stridsmedlet Agent Orange som än idag sprider missär i Vietnam. Aspartam omsätter runt 15 miljarder årligen och då kan man tänka att ett nytt sötningsmedel inte är särskilt välkommet på marknaden.
 
 
 
EU och livsmedelsverket har därför förbjudit Stevia i dess naturligaste form men om man processar den lilla plantan tillräckligt mycket och utvinner något som kallas för Stevioglykosider, då är det helt ok. Stevioglykosider har inte särskilt mycket med plantan att göra och är, precis som alla annan skit som tillåts i våra livsmedel, en ren artificiell labbprodukt. Om detta är ett långsiktigt steg när det kommer till etableringen av Codex Alimentarius har jag inget svar på. 
 
Stevioglykosider är 300-400 gånger sötare än vårt vanliga socker och tillverkas genom att steviabladen blandas med 50-60 graders hett vatten i 20-30 minuter. Detta upprepas två till tre gånger innan de torkas. Därefter extraheras växten med lösningsmedel. Löven blandas därför med butanol, isubutanol, bensen, kloroform eller hexan för att dra ut de söta ämnena ur bladen. Därefter sker en filtrering genom pressning vilket ger en fastare massa och för önskad konsistens används metanol i en hartsprocess.

Under kylning formas steviolglukosidkristaller. Dessa separeras från vatten genom tvätt med alkohol i form av metanol. Därefter sker rening och separation med hjälp av vatten och joner och ytterligare filtrering och rening med alkoholer. Som avslutning görs en sterilisering genom upphettning till 120 grader under en minut som följs av spraytorkning.
 
 
 
Med andra ord har Stevioglykosider mycket lite med växten att göra och är inte mycket bättre än något annat sötningsmedel. Givetvis har det inte gjorts några långsiktiga studier på användandet av skiten så biverkningar vet vi inte särskilt mycket om. Jag skulle vilja påstå att ämnet är ungefär lika nyttigt som sojalecitin eller palmolja av sämsta kvalitet.
 
Livsmedelsverket sitter handlingsförlamad vid sidan om som vanligt och har inte lyckats hitta några tydliga direktiv vad det gäller märkning av livsmedel sötade med Stevioglykosider. Tänk på detta då ni köper ketchup eller saft som verkar naturligt sötad med den harmlösa växten Stevia. De gröna bladen som pryder förpackningarna har inget med sötningsmedlet att göra. Framförallt Fun Light marknadsför Stevia hårt sedan en tid tillbaka. En skitprodukt som vanligtvis innehåller både Aspartam och Acefulfam K. Använd deras produkter till att utrota myror istället och köp vanlig saft sötad med socker som ett mer "hälsosamt" alternativ.

Källkritik från:


Läs gärna alla hans andra inlägg om livsmedelstillsatser de är mycket intressanta.                   

1 kommentar:

Frida - Vita Villan sa...

Mycket intressant läsning! Vanligt socker i lagom mängd är nog det man får köra på.
Hoppas du känner dig bättre efter operationen!
Å jag ska försöka att inte jobba ihjäl mig. ;)
Ha en fin dag!