fredag 31 januari 2014

Ny köksmatgrupp

bild lånad från Mios hemsida

Nu börjar det hända grejer med flytten. Vi har fått veta att vi får välja nya mattor till hela boendet, förutom badrummen ( där är de rätt så nya och fräscha). Vi kommer välja samma som den vi har nu, eftersom vi tycker om den. Eftersom vi flyttar till en större hyreslägenhet ( ett av våra smarta val vi gjort, så skönt) så får man bara välja mattor. Vilket vi upptäckt är så bra. De är så ljuddämpande och lätta att hålla rena.

Idag va jag till nya boendet, jag säger boende eftersom det är en lägenhet men den är på 2 plan. Det är mer som ett radhus. Vi kommer ha både framsida, baksida och carport intill huset. Så bra!
Fotade lite med mobilkameran, med blixt och i nästan totalmörker. Här nedan kommer lite foton.
Har så mycket inredningsideér i huvudet just nu.
Hjälp gärna till och kom med era ideer!
Oftast snöar man in sig på samma som man jämt haft. Nu vill jag ha in nytt och annorlunda saker.
Fast såklart vill jag ha sånt jag gillar och som ska passa in i vårt hem med barn. 


My´s rum, med utsikt över fjället.


Vårt sovrum, också det med utsikt över fjället.


Ett av de fyra hörnen av vardagsrummet. Här kommer en del av soffan stå. 
Ja en del, ni läste rätt. Vår gigantiska soffa kommer inte få plats i en del. Vi kommer få köpa till två armstöd och bygga om den till två. Kommer bli spännande å se hur det går.


Andra hörnet av vardagsrummet, med ingång till köket. Ett kök utan spis för tillfället. Vi kommer få ny.
Här ska ett stort matbord stå, där vi får plats med stora och mysiga middagar med vänner och familj. Längtar att få inreda denna del av rummet!!
 Har hittat ett tyg på Stoff & Stil som ser ut som plankor, som jag funderar ha som en fondvägg. Så lätt att byta ut tyg efter smak och årstid.
Alla tapeter i boendet är ljusa och vita, dock inte de modernaste, men de duger så länge.

Idag är det fredag och jag ska iväg på "Egen tid" och ansiktsbehandling, sen blir det filmkväll och"Hunger games" med stora älsklingen!

Trevlig helg!


tisdag 28 januari 2014

Maten vid Bijilo beach- The gambia


En av våra favvorestauranger på Bijilo beach. Jamaa beach bar and restaurang.


Andra kvällen åt vi här och jag valde en grillad Red snapper sweet and sour & ris.

My och Alfons fick hamburgare med pommes. Roligt att det kom ut en biff utan bröd. 

Mats tog Barracuda med räksås och pommes.


Nedanför restaurangen och hotellen låg det flera juicebarer. Här kunde man få färskpressad juice som killen i baren gjorde för hand. Utan nån mixer eller annan maskin. Kämpigt att mixa en juice på banan, så jag va ju tvungen att prova en sån haha.

Instant coffe ....instant coffe. Gissa om vi va sugna på bryggkaffe när vi kom hem?!
utsikten till kaffet kunde vi iaf inte klaga på!

Ananasjuice va gott, speciellt med sugrör.


Andra gången vi åt på Jamaa tog jag en Surf and Turf, himmelsk god! Köttet va riktigt gott, vilket man kanske inte skulle kunna tro. räkspettet va också urgott med barbecuesås.

Mats tog chicken nuggets med ris. Nuggetsen va gjorda från grunden med egengjord panering. JÄTTEgod!

Drycken vi intog under de 2 veckorna. Massa öl: Julbrew och favvoläsken: Vimto för barnen.
När man har semester får man va onyttig. Annars är julmust/påskmust den enda läsken vi dricker.

Luncherna på hotellet bestod oftast av deras goda beefburgare/chickenburger. De hade stekt ägg i vilket gjorde den saftig och god.

Ofta tog jag bara en tomat & ost sandwich. Till slut visste "min" servitris vad jag skulle beställa när hon tog ordern vid poolen. Kanonbra service på hotellet. Man kunde även få maten till rummet utan avgift ( men vi gav alltid dricks), vilket va bra då barnen sov siesta.

Vi va som sagt glada att vi inte tog halvpension på hotellet, eftersom vi va iväg och åt lite då och då. Resan skulle annars ha kostat 1400kr extra per person. Då maten va så billig överallt gjorde det inget att äta ute. Det va Thailandpriser för er som undrar.

Innan vi åkte trodde vi att maten skulle vara stark och chilihet. Nu efteråt undrar jag varför vi trodde det, den va absolut inte stark. Varför skulle mat från Afrika vara stark?
Mat till barnen hittade vi alltid. De tyckte om spaghetti och olika såser eller fisken jag åt. som va så god. Oftast catch of the day. Eftersom de flesta ställena inte hade stora kylar, så va all mat pinfärsk och inte halvfabrikat från frysar. Allt gjort från grunden med fina råvaror.

Jag har lite fler matfoton att visa, får göra ett till inlägg om det.

Hoppas jag inte tröttar ut er med Gambiaresan?


STORT tack till alla er som lämnar fotspår. Det är så kul att läsa allt ni skriver.

kramis












måndag 27 januari 2014

Vardagsrummet & hallen


Lite mer nya snyggingar från Ikea. Jag vill gå lite mer åt det moderna men samtidigt ha kvar det mysiga i det lantliga. Får se om hyllan får plats, mattan vill jag verkligen ha under matbordet. Nu har jag dock bara sett dessa på nätet, vet inte hur de ser ut i verkligheten.


Hemnes skohylla/ sittbänk skulle bli snygg i hallen, med ett vitt Hemnes skoskåp
och....



Hemnes hatthylla.

I Hallen i nya boendet finns det ett utrymme under trappen som är inbyggt. Där hade jag tänkt gömma undan det mesta av ytterkläderna, för att slippa irritera mig på allt som hänger
huller om buller och är i vägen. Dessa små hallmöbler är till för det som måste vara framme, som man skall ha nästa gång man går ut typ. Och till gäster då såklart.
Får se om det kan ske mirakel.......och detta kan fungera.







söndag 26 januari 2014

Nyheter på Ikea



Vi är ju i flytt-tagen och här hemma är det flyttlådor lite här och där. Då är det skönt och roligt att titta runt på nätet på nåt finare. Jag "råkade" slinka in på Ikeas sida och deras nyheter. Jag är faktiskt riktigt förvånad att de för en gångs skull har nyheter som jag gillar.

På bilden ovan har jag plockat ut lite saker jag skulle vilja ha i respektive rum.
My behöver bäddset och detta va fint och i glada färger. Spegeln är med integrerad LED belysning. Hyllan med plastlådor tänkte jag ha under spegeln som My kan ha hårsnoddar, smycken och annat sådant i.

Brickbordet vill jag ha i ett av hörnen i matsalsdelen av vardagsrummet, lamporna är riktigt fina och de skulle passa fint i ovanför bordet och fast på väggen ovanför en skänk. Eller kanske i läshörnan.

Det blir nog en tripp till Ikea i Borlänge efter flytten.

Trevlig kväll!

torsdag 23 januari 2014

Tack Buzzador och Philips!


Va lite tvungen att kika in och tipsa om en bra sak idag.

Buzzador ger 30% rabatt på hela köpet på www.philips-shop.com om man gör en undersökning på ca 30 frågor.
Eftersom jag vill ha en juicecentrifug och tycker att de är lite för dyra. Iaf den modellen jag vill ha som är lätt att diska och som man får köra delarna i maskin Här hittar du mer information om just den modellen jag köpte.
Jag nappade såklart på erbjudandet och nu är maskinen beställd!
Vill du också bli Buzzador gå in HÄR!





tisdag 21 januari 2014

The beach- the Gambia


Solstolar var gratis överallt, och det fanns alltid någon som servade en med dricka eller mat om man så ville.


Stranden va oändlig.....

Stranden sett från lekplatsen på vår hotell.

Alfons och pappa har varit och byggt sandslott tillsammans.
Notera vågorna! Det gick inte att bada i en vecka medans vi va där. Röd flagg!

Lyxhotellet Coco ocean, som låg bredvid vårt. Väldigt stelt och hemlighetsfullt.


Färsk handpressad juice. Sur apelsin tog jag. Riktigt läskande.

"vår" juicekille. riktigt hygglig rastafarikille :) 

Restaurangen bredvid vårt hotell hade väldig trevlig omgivning och utsikt från sofforna. Fritt wifi också. Men eftersom vi hade semester försökte vi undvika att använda telefonerna.

Alla solstolar stod på gräset och inte i sanden som i alla andra länder jag varit i.
Här behövde man inte slåss om plats,  lugnt och fridfullt.

Parasollen skulle jag gärna ta med hem, robusta och coola! tänk ett sånt här i en turkos färg!

På kvällarna tog "poolkillen" in alla solstolar,,,,,

....ort efter det kom kossorna, och vi vet fortfarande inte vart ifrån och vem som ägde dem.


Juicekillar i full fart med att göra färsk juice till gäster.

Andra coola parasoll!



Det som var bäst under de två veckorna, va  tiden vi spenderade med barnen.
I de vanliga "svenssonlunket" hemma träffar man dem inte många timmar efter dagis innan de ska i säng och allt det. Vi såg många nya saker som hänt i deras utveckling och My  pratar för fullt och förstår så mycket. Innan semestern va hon pappig ( eftersom Mats a hemma med henne från hon va 6mån) men nu efter är hon mer mammig. 

*****
Nu till stranden i Gambia!

I Gambia finns bara en strand kan man säga. Hela Gambias kust består av strand. Jag frågade en av juicekillarna hur lång den va, då tittade han på mig väldigt frågande. Tydligen en dum fråga haha.

***
Delen av stranden vi bodde vid hette  Bijilo (vi bodde på Bijilo beach hotell). 
Det blev inte mycket "strandhäng" då vi reste med två småttingar. Lite sandslottsbyggande, samlande av snäckor och doppande av fötter hann vi med iaf. Eftersom underströmmarna va så starka och det va röd flagg en lång period av semestern badade vi inte i havet mer än att doppa fötterna i Atlanten. Vattnet va väldigt salt, och direkt när jag kom upp blev det vita fläckar på kroppen och det småkliade. Temperaturen däremot förvånade mig rätt mycket. Jag trodde det skulle vara kallt då vågorna sveper in dagarna i ända, men det va jättevarmt. Kanske runt 26-27 grader.

Det fanns inte många strandaktiviteter att syssla med (om man skulle vara intresserad av sånt) däremot hade de volleybollnät uppsatta. Inte vet jag varför, eftersom det mestadels va gamla pensionärer som reser hit. Jag såg ingen använda nätet under de två veckor vi va där.

Det som va skönt med denna strand va lugnet och stillheten. Lyssna på vågorna och bara njuta av de varma vindarna. Vi behövde inte passa upp på barnen, för vi såg dem hela tiden och de gick inte ner till vattnet då de va lite smårädda för vågorna. 
Snäckor fanns det tusentals av vid vissa delar av stranden och Alfons plockade dem hej vilt och satte dem i sina fickor.

Jag har sett kossor på stränder förut ( i Indien-Goa) och blev inte så förvånad av att se dem här också. Däremot va det lite konstigt för vi visste inte vart de kom ifrån,  fanns lixom ingenstans vi tyckte de kunde komma ifrån. Alla hotell och restauranger låg på rader upp från stranden och hade murar emellan.

Helhetsbetyget för stranden blir 3 av 5.
Underströmmarna drog ned betyget och att det inte fanns mycket att göra.
Plus för att det inte fanns några tiggare eller försäljare, mer än juicekillarna som hade sina juicestånd. Närheten till stranden va också ett stort plus. Vi såg ju den från hotellrummet.

Detta va lite strandbilder från semestern.  Jag har fler foton att visa, då blir det maten och utflykterna och vårt besök hos en Gambisk familj ute på "landsbygden".

Trevlig kväll!








fredag 17 januari 2014

Vår stora kille- Alfons 4år


Vår lilla kille är inte så liten längre. 
Han har hunnit bli hela fyra år- 4 år!!

Det märks tydligt att han inte är nån bebis längre, även fast han låtsas vara en ibland och härmar lillasyster då han också vill ha uppmärksamhet. 
Förra veckan va vi till bvc för 4 års kollen. Jag som inte har nån koll på sånt, visste inte alls vad de skulle göra. Läste lite snabbt på kallelsen och tänkte att detta kan bli spännande ( vi hade fått den medans vi va på semester, och jag såg den dagen före typ). Eftersom vi jobbar mycket ( tyvärr) och Alfons mest leker när vi är hemma, har jag inte tänkt så mycket på vad han kan/klarar av eller så på sistone. 
Så när barnmorskan plockar fram sin väska med alla saker hon skall testa på Alfons tänker jag: " hur skall detta gå".
Tur som det va, så va Alfons väldigt nyfiken på vad hon hade i väskan och va inte alls blyg. Hon började med att testa om han kunde de olika begreppen: framför, bakom, bredvid och uppe på. Det klarade han galant.
Sen fick han lägga pussel, och där blev jag riktigt förvånad. Ett pussel (12bitar) som han aldrig lagt förr, la han på någon minut. Det blir till att investera i roliga träpussel framöver. Jag älskade också pussel när jag va liten.
Sen va det tid för att testa om han kunde färgerna. Här vet jag själv att Alfons inte är så säker. Han sa t.o.m det själv i bilen på väg till bvc att han va dålig på färger. ( att han nämnde det gjorde mig väldigt förvånad, att han är så medveten). Problemet med färgerna är inte att han inte vet vad det är för färg, utan att han har svårt att veta namnet på just den färger. Testet gick bra även där.
Sen va det dags att måla, en cirkel och streck. Det gick galant. Där imponerade han genom att skriva My och A som i Alfons. Sen skulle han måla en gubbe, nu tänkte jag: "detta går åt H..vete" men icke. Han målade en oval gubbe med ögon och glad mun och ben och armar ( huvudfoting), morskan frågade om han inte skall ha några fötter, då undrade Alfons vad hon menade haha. Så huvudfotingen fick inga fötter eller skor. Enligt Alfons hade han redan det. Det roliga med detta är att han ALDRIG målar gubbar! Jag har aldrig sett han måla huvudfotingar, han vill bara måla sågar, traktorer osv.
Sen va det finmotoriken som skulle testas. Knäppa knappar. Här va jag också förvånad. Jag har aldrig sett han knäppa knappar. Han fick knäppa upp och knäppa igen en kuvertväska, och det gick galant. Han va så snabb, och mamman va stolt. 
I kuvertväskan låg en liten bok/plastad folder. Nu va det dags för "prat-testet", om han kan prata tydligt ...typ.
Här va han så ivrig, så morskan han knappt bläddra själv. Alla ljud kunde han superbra, t.o.m shh ljuden som jag hade svårt med när jag va liten.
Räkna till 10 gick också galant ( lägg märke till att 4-åringar bara skall kunna räkna till 3, vilket är galet). Alfons kan ju räkna längre och tom på engelska om han är på det humöret. I Gambia lärde han säg säga: "thank you".
Gå på ett streck på golvet gick snabbt och lätt. Hoppa på en fot va inte lätt, men det gick.
När det va dags för syntest va jag tvungen att springa iväg till bussen och jobbet., men det gick bra det med.
Resten av undersökningen gick bra, och han fick med sig nån liten leksaksgrej hem. Så stolt va han efter att ha gjort allt, vår älskling. Stora killen!

Nu är han alltså 4-år och en stor kille, fyllde 4 år på nyårsafton. Klarar mycket själv och har inte blöja längre. På nätterna sover han i egen säng och kommer till oss när han behöver kissa. Sen går han tillbaka till sin säng igen. Ibland vill han sova med oss, vilket jag bara tycker är mysigt. Om nu inte lilltjejen har en orolig natt och också måste sova hos oss.
Han klär på sig själv, och vill själv bestämma vad han skall ha på sig.
Han kan hjälpa till med maten och tycker om att hacka grönsaker.
Häller upp dricka själv och kan öppna/stänga flaskor.
Följer med till butiken och lydig och snäll utan tjafs. Tom förbi godishyllan. Han vet att man bara får godis på lördagar.
Han älskar att vara ute och skotta, och är inte så intresserad av att åka pulka eller skidor. Tråkigt nog.
När vi åker bil långt ( vilket betyder allt vi gör förutom att åka till dagis) så är han jätteduktig och sitter och tittar ut, sjunger eller frågar oss om allt. Vi har inga dvd-spelare i bilen. 
Han sover inte middag. Om vi inte åker jättelångt och han har sovit dåligt på natten.
Han är lite kinkig när det gäller mat. Men vilken 4 åring är inte det?
Han har en bästis ( Jeremias) på dagis som är en vecka yngre än honom, alltså född 2010. De är så söta ihop. Säger att de saknat varandra och vill sova hos varandra. På semestern saknade Alfons honom och när vi kom tillbaka till dagis hade Jeremias passat en plats åt Alfons till frukosten på dagis. Så söt!!! D ekan leka med varandra utan tjafs och bråk om sakerna. Jeremias är världens gulligaste kille och jag hoppas de förblir vänner för alltid.
Nu kommer jag inte på  mer att berätta, men det finns säkert mer saker som A gör som jag inte tänker på.

Alfons, jag skulle göra allt för dig, älskar dig till universum och tillbaka!!!!!!!!!!!!!!!!!!



torsdag 16 januari 2014

Tävling hos Elinochalva i samarbete med miniroom.se och SillyU




Nu när vi skall flytta sitter jag rätt så mycket och funderar på hur barnens rum skall inredas. Vilket absolut inte är en börda vill jag lova. Älskar det!
Jag följer många inspirerande bloggar och instagramkonton där jag drömmer mig bort i inredningdjungeln.

I dagens läge har My "bara" en spjälsäng och sina dockleksaker och dockhuset jag är i fart med att renovera. Barnköket jag gjort skall även få stå i hennes rum. Har inte riktigt bestämt mig för vilka färger hennes rum skall gå i, men det lutar åt mint/rosa och vitt och inte så prinsessigt. Mer åt trendigt retro och med smarta förvaringslösningar.

En av de bloggar och instagramkonton jag följer är Elinochalvas, och just nu har hon en tävling i samarbete med miniroom.se och SillyU. De har så söta saker, så man skulle vilja ha allt.
Tävlingen hittar du här om du också är nyfiken och sugen på att vinna nåt fint?!

ps, mitt val är det jättesöta och fina spjälsängsskyddet på höger sida. ds

onsdag 15 januari 2014

Bijilo beach hotel - Gambiaresan del 2

När vi valde hotell inför resan hade vi några "krav" Ett av dem va barnpool och familjevänligt. Eftersom småbarn inte har så stora krav va denna lekplats perfekt. Vi kunde tom sitta i restaurangen och se dem, utan att vara rädda att de va själva.



 Dock är My för farlig för sitt eget bästa, så det är lite läskigt att lämna henne utan uppsikt. Hon gör ALLT Alfons gör, vilket inte alltid är så smart när hon inte har samma koll och balans som han har.


Det fanns många fina växter, träd och buskar. Många av dem har vi som krukväxter hemma i fönstren.

Denna tex, de finns att köpa på ica här, typ 3 gröna växter för 100. så kul att se dem som träd.


Barnpoolen, som låg helt öppen utan nåt solskydd för de små liven. Vi hade "turen" att det va disigt och inte så stark sol den första veckan. Visst hade man kunnat be dem flytta ned ett parasoll dit, men eftersom Alfons hellre ville va i stora poolen med pappa, så sket vi i det.
Typiskt nog spurtade My ned i barnpoolen första dagne med en kallsup som resultat, vilket gjorde att hon inte ville bada resten av semestern. Typ. Hon lekte bara i den allra grundaste delen. Kanske lika bra, lugnare för oss :)

Gången upp till hotellet från stranden sett.
Stranden visar jag i nästa inlägg.

En morgon hade vi oväntat besök, tyvärr hann apan ut innan jag han få fram kameran. Alfons ropade nämligen på mig och skrek: "mamma, mamma det är en apa i köket"! 
Lite förvånad va man, först trodde jag inte på honom. Men jag va ju tvungen att titta och då va jag snabb att hämta kameran.

Busiga My skulle alltid stanna på samma ställe på hotellområdet och sätta sig och dingla med benen, sötnosen!

Barnpoolen sett från restaurangen/ frukostbuffén.

Hotellområdet sett från balkongen ovanför vår terrass/lägenhet. Med havet i bakgrunden. Detta va vår vy i 2 veckor, inte helt fel.

Man hörde vågskvalp ända in i sovrummet. Rätt häftigt.


Liten bildkavalkad över hotellområdet, har massa fler foton att visa. Vill dock inte trötta ut er med allt på en gång.

Vi hade tur att få en lägenhet/rum på terrassnivå och nära till allt. Dock i den äldsta delen av hotellet, men det gjorde inte oss nånting. Vi är nog de minst kräsna människorna när vi reser.
Med tanke på hur människorna lever i Gambia, så ska vi inte klaga överhuvudtaget! Återkommer med ett helt eget inlägg om levnadsförhållandena för de fattiga i landet senare.
Vår lägenhet bestod av ett kök/vardagsrum med tv och minikök, ett master bedroom och ett badrum med badkar. AC fanns i sovrummet och myggnät i alla fönster.
Klinker på golven och vita väggar. Väldigt sparsmakat och lite för lite förvaringsmöjligheter.
städning varje dag av en kille som heter Essa, som också blev vår vän under vistelsen. 
Boendebetyg: 3 av 5

*****
Servicen kan man absolut inte klaga på. Iaf inte av de som jobbade runt restaurangen, poolen och rummen/lägenheterna. De som jobbade i receptionen var inte lika trevliga som alla de andra.  Alla man träffade eller stötte på dagligen frågade vad man hette vart man kom ifrån och massa annat. Och de frågade för de va nyfikna och intresserade. Inte för de va tvungna. De pratade med oss varje dag och om inte alla va med så frågade de om de andra va okej. De hade stenkoll på alla gäster. Vilket kändes väldigt tryggt. Gambia är ett av de mest säkra länderna man kan turista till. Och det märkte vi med en gång.  Stort plus till servicen. Behövde vi nåt fanns det alltid nån som kunde fixa det till oss.
Servicebetyg 5 av 5!
*****

Eftersom vi reste med två små barn, som vi vet är små i maten köpte vi inte till någon halv/helpension. det är vi glada för idag. De som hade det ( de svenskar som vi pratade med på området) va inte så nöjda. enformig och tråkig mat sa dem. Jag och Mats tycker om att testa nya saker och se oss omkring när vi reser, så vi försökte hitta nya ställen att äta på varje dag. Iaf så gott som, med tanke på att vi måste hitta nåt som passar barnen.
Barnen ville ha pannkaka eller basgetti ( spaghetti).  Det hittade vi på en restaurang, som hade egen grönsaksodling runt hela restaurangen. Kul att gå runt och se på bananplantor och risodlingar med mera. Där va maten också riktigt god och vi provade den lokala rätten Domoda.  Kommer skriva ett eget inlägg om våra matupplevelser också, så jag väntar med bilder och mer smaskigt.
Restaurangens betyg: 3 av 5

I övrigt var området välskött, de hade ju flera trädgårdsmästare som vattnade för fullt varje dag. Restaurangen och en konferenslokal hade byggts ut och om innan säsongen startade.
Det fanns Wifi, dock va mottagningen inte den bästa. Bäst va det på dagen vid poolområdet, vilket jag tyckt v a lite skumt.  De hade öppnat en massage/skönhetssalong inför denna säsong, där en 1 h massage kostade 400-600 dalasi ( 80-120kr)
Jag gjorde manikyr för 80 kr. Skönt att slippa själv. 

Områdets betyg: 4 av 5

Då vi tittade på andra hotell med samma gradering från Ving, va detta det med absolut bästaste location och  med fin trädgård och utsikt över havet.

*****

Nu fick ni en liten blick på hotellet där vi bodde
Bijilo beach hotell.
***+ hotell enligt Ving.

Om vi åker tillbaka bor vi garanterat på detta hotell igen ( om vi inte vunnit på triss och kan ta in på ett femstjärnigt).
Många av de gäster som vi pratade med och lärde känna hade bott här många gånger och älskade det. Vilket är ett gott tecken.

Nu får de va nog för denna gång.

Trevlig kväll, och hoppas ni inte somnade av all textläsning.