lördag 28 februari 2015

Bildkavalkad från My´s 3-års kalas

Fiskdammsförberedelser

Kalasdukning

Olof maränger

Såklart måste man ha en sifferballong

De vuxnas chokladmoussetårta

Sugerpasteblommor

Frost-tårta med isflak

Närbild isflak

"Ja må hon leva" sjungs för fulla muggar.

Idag har My fått sina presenter av oss i familjen. Hon fyller ju egentligen år den 29 feb, men vi brukar fira den dag det passar. Antingen 28 feb eller 1 mars. Idag passade den 28 bra, då det är lördag.
Sitt riktiga kalas hade hon förra söndagen, då det är Vasaloppsveckor här i Sälen nu och allt krockar.
Plus att vi hyrt ut boende här hemma till Vasaloppsåkare. Då känns det dumt att ställa till med kalas.

Hennes första barnkalas gick bra och tårtan var mycket populär. Alla barnen kom bra överens och hade kul. Fiskdammen va såklart roligast. Två timmar är verkligen perfekt tid för ett barnkalas. Både för barnen och för föräldrarna. Då My och hennes kompisar fortfarande är så små, stannade föräldrarna kvar och fikade vi med go-tårta och kaffe. Vi hade nog lika trevligt som barnen :)

Nästa år blir det STORT firande då hon egentligen fyller 1 år på skottdagen. 

Ikväll blir det Mello-mys här hemma.

Nästa inlägg blir foton från Barnens Vasalopp.



torsdag 26 februari 2015

Irriterande med för lite förvaring- kryddhylla


Bilder: smarthem.se

Vet inte hur många av er där ute som har problem med förvaring i köket och smarta lösningar gällande det?
Vi är en av dem som har alldeles för lite förvaring i köket. I alla fall för allt det jag har och behöver när jag lagar mat och bakar. Den matfantast som jag är skulle jag behöva ett dubbelt så stort kök, typ.

Då vi bara har sammanlagt 5 lådor i vårt lilla kök, och ingen kryddhylla över fläkten ( om man inte ska ha eftersom kryddorna bli dåliga av ljus) så bor alla kryddor i en av lådorna. vilket betyder mindre plats för redskap och bestick.

Jag har sett lite egengjorda lösningar folk har haft och velat fixa nånting annat för våra kryddor ett tag, men inte fått arslet ur...så att säga. Nu så slog jag till iallafall, efter att ha sett en så bra lösning på www.smarthem.se.

En hylla som passar perfekt för alla slags små kryddburkar och som man sätter på insidan av överskåpsdörren. Nu är den hem"klickad" och jag väntar med spänning på att den skall komma och jag får sätta upp den. Lovar att visa resultatet senare.

Har ni några smarta förvaringslösningar för sånt man irriterar sig på? Jag har fortfarande ingen bra lösning för kastrullock :(

lördag 21 februari 2015

My hos tandläkaren


I veckan var My till tandläkaren för första gången, eftersom hon snart fyller 3 år. Vilket hon säger hela tiden " Jag är en stor tjej",  "vill ha tosor inte blöja".
När jag hämtade henne från dagis frågade hon om jag skulle följa med henne till tandläkaren, sötnosen.  Såklart skall jag följa med svarade jag, men det var lite svårt att förklara varför. 
Väl där blev hon lite rädd, men vi gick in och Monica ( tandsköterskan) visade vilken häftig stol hon hade och sin fina bokstavsplansch i taket. My vågade inte sätta sig i stolen själv, utan hon fick sitta i mitt knä. Monica fick henne att öppna munnen och kunde räkna alla tänder. Tio i överkäken och lika många i underkäken. Bra bett och fina tänder tyckte Monica, ( vilket chockar mig då denna lilla dam inte gillar att borsta tänderna) och jag pustade ut. 
Som förberedande till detta besök har vi läst alla böcker vi kan komma över, som har med Tandläkare att göra. Karius och Bactus, Prick och Fläck, och några fler jag inte minns namnet på. Det har nog hjälpt mycket, för jag tror inte att besöket hade gått så bra annars. Det här med att Prick och Fläck fick tatueringar av tandläkaren kommer hon så bra ihåg och hon ville såklart ha en själv nu när vi va där. Tyvärr tappade hon bort den på vägen hem. 
Nu kan vi pusta ut ett år framöver till nästa besök. 


fredag 20 februari 2015

Mr, Gray - nytt frikort och härlig fredagsmusik



Japp, det är soundtracket till denna film som går varm här hemma nu.
Filmen "Fifty shades of Gray" 


Det var musiken som gjorde filmen tycker jag, vad tycker ni som sett den?
Nu läser jag bok nr 2 och väntar med spänning på filmen till den.

Det var älsklingens alla hjärtans dag present till mig. Vi gick och såg filmen i lördags på biografen på Högfjällshotellet här i Sälen. Salongen var nästan full och det va de enda biljetterna älsklingen fick tag på fast han bokade redan i början på veckan. Så jag förstår att den slagit alla rekord i försäljning av premiärbiljetter i Sverige.

Mitt betyg blir 4,5 av 5, Då jag tycker att filmer som jag sett innan, där jag läst boken inte brukar vara så bra som jag trott innan. Denna film var faktiskt bättre än jag förväntat mig. Därför får den 4,5.

**************************

Redan fredag och helgen står för dörren vilket betyder 3-års kalas.
Har inte tid att sitta här längre, ville bara kika in och tipsa om bra fredagsmusik!




torsdag 19 februari 2015

Ny tavla - Stockholm

Poster: J & J Gunhamre

Äntligen fick jag tag på Stockholmstavlan som passar ihop med vår Dalarna tavla.

**************************************


Jag är inte så väldans konstintresserad men tycker om att ha saker på väggarna, eftersom jag tycker det ser så tomt, tråkigt och obebott ut annars.  Jag vill ha ett mysigt och välkomnande hem.
Nu gäller det bara att få upp tavlan på väggen, vilket brukar ta sin tid. Det skall ju bestämmas på vilken höjd och vilken vägg osv ...osv den skall sitta. Än så länge står den mot väggen på matsalsbordet. Få bli EN av de saker jag skall göra på en dag, nu när jag ska utföra aktiv vila.


Nu lyssna på nya favvomusiken på hög volym.
Kan ni gissa vad? 
Kan säga att det har med en film att göra.



onsdag 18 februari 2015

Klubbmaränger med Olof från Frost




Igår provade jag att göra egna marängklubbor, och fick för mig att jag skulle prova att göra några inspirerade av filmen frost. Då jag inte är nån konstnär fick de bli lite enklare maränger i form av snögubben Olof. Tråkigt nog blev han inte vit efter att ha varit i ugnen, så han kanske har fått uppleva sommar nu ( ni som sett filmen förstår skämtet). Pinnen som går igenom kroppen på Olof är ett papperssugrör och det funkade perfekt att använda dem fast marängerna var 2 timmar i ugnen. Ugnsgraderna var ju bara 100. Ögonen är pynt jag hade i gömmorna i skafferiet och jag tror de är från Wilton. Jag använde en rund tyll till att spritsa Olof och smeten var lite för lös tyckte jag, men det gick bra iaf.
Det saknas lite på honom fortfarande. Hans hår och armar och mun. Det skall jag försöka få dit innan kalaset på söndag. Jag är dock mycket nöjd och My börjar bli väldigt exalterad över sitt kalas.
Jag hann även göra en egen Sugerpaste och den ligger inlindad i plast i en burk. Ska bli spännande å se hur den blev.

Kommer visa resultatet på allt jag gjort när det är klart. Gissar att ni vill se. 






tisdag 17 februari 2015

Nya kuddar och tankar






Lite nya kuddar eller snarare kuddfodral har ploppat upp i sofforna här hemma. Jag vet inte riktigt hur eftersom jag har köpstopp på inredningsprylar nu hihi.
Lite pastelliga färger har hittat hit iallafall,nu när våren börjar närma sig. Dock inte snöfritt här uppe i Sälen direkt, snarare tvärtom. Det snöade idag och allt blev vitt och fint igen.

Det dröjer länge innan vi ser krokusar och sommardäcken kan sättas på. Dock älskar jag när det är vinter och alla våra andra årstider också för den delen. Hur skulle det kännas om det var varmt jämt eller vinter jämt. Nä...det är skönt med omväxling, eller hur? Då får vi ju också anledning att ändra lite hemma och byta färger på textilier hihi.

Snart har jag varit hemma i över en månad och dagarna bara försvinner, skall till läkaren på måndag igen. Ser inte fram emot det direkt. Mycket som skall tas upp och pratas om och det är aldrig nåt som blir självklart och enkelt. I torsdags fick jag lite "läxa" av psykologen. Jag fick ordinationen 
"aktiv vila" , vad betyder det undrar flera av er kanske nu?
Jag kan försöka förklara utan att ni blir allt för uttråkade.
Passiv vila är när man låter kroppen vila, typ genom att ligga och läsa en bok eller sova.
Aktiv vila är när man låter hjärnan vila, men kroppen behöver inte vila samtidigt.
Tex när jag åker bräda eller gör nånting annat jag tycker är kul. Då vilar hjärnan från grubblerier eftersom jag gör nånting annat som är roligt och då inte hinner tänka för mycket.
Förstår ni vad jag menar?
Så idag när jag bakade ( som jag tycker är så roligt och meditativt) ägnade jag mig åt aktiv vila.
Känns mycket konstigt att vara hemma och vara sjukskriven och kunna baka. Jag försöker att inte få dåligt samvete och jobbar mycket på att inte tänka för mycket och börja grubbla och få ångest och oro. Det är jättesvårt. 
Jag ska också bara göra EN sak per dag. Mer är för mycket för mig enligt psykologen. När hon sa det va det verkligen en ahaupplevelse för mig. Jag är så van att ha många bollar i luften och har gillat det. Fast nu efter jag fått två barn att ansvara för har jag inte klarat av detta utan att må dåligt, och sen glömma bort vad jag gjort eller ska göra. Både koncentrationsförmågan och minnet har blivit sämre de senaste 5 åren. Den glada Malin har börjat försvinna. 
Nu ska jag leta fram henne nånstans där inne, frågan är bara hur lång tid det kommer ta.

Nog om det, vill inte tråka ut er. Ibland behöver jag bara skriva av mig och det är ju det en blogg är till för. Iallafall min.


måndag 16 februari 2015

Lite tårtrecept

Bild på Alfons 3-års tårta. 

Receptet nedan är på det enklaste receptet på tårtbottnar/anslag som jag använt. Det lärde vi oss i restaurangskolan och gjorde prinsesstårtor av.

Ingredienser:
4 ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
ev. 1 msk saft från 1 citron eller 1 msk vaniljsocker

Gör såhär:
Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och ev. smaksättning, vänd sedan försiktigt ned detta i äggsmeten. Vispa till en jämn och ljus smet.
Häll över smeten i formen och grädde i 175 grader i ca 40 min.


Tänk på att inte öppna luckan under gräddningen, det minimerar att kakan inte sjunker ihop.

My´s Frosttårta skall jag fylla och täcka med både sött (hallon) och syrligt (citron), bra kombo tror jag. Sen med figurer i sugerpaste så sötar tårtan till sig lite mer. De flesta jag känner tycker inte om när tårtor är för söta. Själv tycker jag om lite surt och syrligt.

Hallonmousse:
~1 lager tårtfyllning
4 gelatinblad225 g hallon ½ dl socker1 msk vatten3 dl vispgrädde
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. 
2. Lägg hallon, vatten och socker i en kastrull och låt det småputtra i några minuter. Mosa hallonen mot kanten av kastrullen. Passera hallonen genom en sil.
3. Krama ur vattnet ur geltinbladen och blanda ner dem i hallonsåsen. Rör tills gelatinet har smält och låt såsen svalna. 
4. Vispa grädden och blanda i den avsvalnade såsen. Låt stå i kylen några timmar innan den används i tårtan.


Citronmarängsmörkräm

4 äggvitor
2,5 dl strösocker
200 gram osaltat smör
2-3 matskedar lemoncurd
(För ännu mer citronsmak blanda i skalet från 1 citron)
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
 
Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
 
Tillsätt rumstempererat smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 5-10 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
 
Blanda i lemoncurd och eventuellt citronskal efter smak och tycke.
Ställ in i kylen en stund så att frostingen får stelna något och sedan är det bara att spritsa.


Skriver dessa recept här så jag inte glömmer bort vad jag gjorde för tårta när My fyllde 3. Har tittat runt lite på nätet och i mina bakböcker. Mycket av inspirationen och smakerna kommer från Lomelinos tårtor boken och flera andra cupcakesidor. Oftast gör jag aldrig exakt enligt receptet, utan "freebasar" lite.




söndag 15 februari 2015

Bakförberdelser


Filmen Frost är väldigt populär här hemma och My har önskat sig en frost tårta till sitt kalas. Tårtbilden är redan beställd, men jag har inte beställt någon sugerpaste. Det blir till att göra egen, som säkert är mycket bättre. Får ta och göra den tidigt i veckan, så den hinner "stå" sig.  Hittade ett recept som verkar bra på denna sida. Se nedan:

SUGARPASTE

1 msk gelatinpulver
60 g kallt vatten (0,6 dl)
175 g vit sirap (1,25 dl)
1 msk glycerol (det finns på apoteket)
2 msk neutral olja eller kokosfett (jag använder rapsolja)
800-900 g florsocker
ev smak och färg

Gör så här:
Blanda gelatinet med det kalla vattnet. Låt stå tills det blandningen stelnat. Ställ blandningen över ett vattenbad och hetta upp tills det har löst sig. Tillsätt sirap och glycerol och blanda ordentligt. Rör i oljan/fettet och ta bort skålen från värmen. Tillsätt eventuellt smak och färg.

Låt blandningen svalna något. Jobba in florsockret lite i taget och blanda väl. Jag använder elvispens degkrokar på låg hastighet. Den ska vara lite kladdig, för den stelnar något och är lättare att arbeta med om den inte är för torr. Dessutom kan man alltid ha i mer florsocker när man arbetar med sugarpasten. På bilden nedan ser ni hur min sugarpaste ser ut när jag blandat klart.

Blir även lite smarriga nostalgibollar, som jag ska försöka göra cakepops av. Lite roligare så.

Havrebollar
60 stycken

12 dl havregryn
4 dl socker
1 dl kokos

12 msk Oboypulver
300 gram rumsvarmt smör
1dl mjölk
1 dl kaffe, ljummet

Gör så här: 

  1. Blanda alla torra ingredienser med smöret. 
  2. Häll i  kaffe och mjölk. 
  3. Vispa sedan med elvisp tills havregrynen är smulade.
  4. Det ska vara en väldigt  kladdig smet, så de måste stå i kylen en stund.
  5. Rulla sedan till bollar och rulla dom i kokos.
  6. Ställ bollarna kallt. De går även bra att frysa.
Nu hoppas bara att det kommer några och vill fira My´s 3-års dag.


fredag 13 februari 2015

Alla hjärtans dag 2015


Imorgon är det alla hjärtans dag och det är hela 5 år sedan vi förlovade oss. För 3 år sedan va jag höggravid med My i magen och var beräknad till 16 februari, men hon tittade ut den 29 februari.
Tänk va tiden går!

Om två veckor blir hon alltså hela tre år gammal, min lilla prinsessa är inte så liten längre. På måndag skall hon på sitt första tandläkarbesök, får se hur det går. Hon är inte överförtjust i att borsta tänderna direkt.....hmmm.. Får se om hon kommer öppna munnen alls.

Kalaset får vi ta nästa helg, eftersom Vasaloppet ställer till det två helgen framåt. Vi har hyrt ut boende till vasaloppsåkare här hemma, och då blir det kaos om vi skall klämma in ett barnkalas också. Temat blir Frost, då det är Mys stora favvo just nu.

Nästa vecka skall jag alltså förbereda lite tårta och annat. det jag orkar med. 
Idag har det inte blivit många knop gjorda. Haft en SÅN dag :(

Ny bil har vi införskkaffat oss i familjen. tyvärr blev det så skitig på vägen hem från Stockholm att jag inte vill visa er den nu.

Nu blir det middag. Lax i ugn med potatismos. Alfons önskemål!

söndag 8 februari 2015

Detta med bilbarnsstolar?!

 7. Akta Graco Duo Logic

Nu när vi snart blir med två bilar behöver vi bilbarnstolar till nya bilen.
Jag är intresserad av att ha detta "nya" med ISOfix. Nån där ute som har erfarenhet av detta?

Hittade texten nedan på ViFöräldrars sida och det är från 2008 och rätt så gammal. Även bilden ovan gissar jag är från 2008.

Enklare och säkrare med Isofix

Isofix är en ny metod att installera barnstolar i bilar.
Isofix står för International Standard Organisation (FIX) och är ett internationellt standardsystem för montering av barnstolar i bilar.

Den stora fördelen med Isofix är att den fixerar barnstolen mot sätet, vilket gör stolen eller babyskyddet stabilare än den traditionella fastsättningen med ett vanligt bilbälte. Med Isofix installerat är det också mycket lättare att ta barnstolen i och ur bilen. Men den viktigaste fördelen är att man minimerar risken för att installera barnstolen fel.





Maxi-Cosi-RodFix-Total-Black
Denna stol hittade jag på Babyproffsens hemsida och har ISOFIX fästen och är för barn mellan 3,5- 12 år. Känns som den skulle vara nåt jag vill ha. Den kommer My kunna ha väldigt länge.
Alfons har ju redan en liknande, fast utan ISOFIX fästen.  Det som är bra är att båda barnen kan använda samma stol.

Nu blir det att åka och titta lite här i Storstan innan hemfärd i veckan.

Kom gärna med era synpunkter och vad ni har för lösning för era barn.

måndag 2 februari 2015

Första frisörbesöket för My


Idag fick My gå till frisören för första gången.  Hon va jätteduktig,  men tittade lite för
mycket åt ena hållet, då frisören som stod där använda fönen. My är rädd för hårfönar 😯
Då hon har mycket självfall ser man inte så stor skillnad,  men hon har page och fick lugg. Då slipper hon håret i ögonen hela tiden. Jag får ju inte sätta hårklämmor eller hård eller liknande på henne.
Imorgon ska jag själv till frisören och bli fräsch i håret. Äntligen!  Va ett halvår sen jag blekte slingor.
Gjort några fina inköp idag, till mig själv för en gångs skull.
Nu blir det te med Mofi.