fredag 25 september 2015

Mina hama-pärl-skryknings-tips


Då vi inte bor i en stad som har en hobbybutik, beställer jag mina pärlor över nätet.
Dessa beställde jag från www.hobbyshopen.se
Tyvärr skickar de med Schenker, och jag fick vänta i en vecka på dem.
 Dock har de mycket fler färger än Panduro och andra webshoppar jag titta runt på.

Pärla blir lätt ett beroende, och ett beroende betyder samlande och det betyder= Jag vill ha alla färger som finns! De ska såklart vara snyggt förvarade, så jag hittar rätt färg när jag skall lägga plattan,
Har försökt att lägga alla i färgordning, vilket är väldigt pilligt och tidskrävande. Iaf när man måste flytta på färger i facken i lådan.

Nu till strykningtipset.
Enligt pärl-tillverkarna skall man använda pappret som man får med pärlorna. Eller skall köpa till. Vilket jag tycker är helt onödigt/falskt. Det går lika bra med bakplåtspapper.
Vilket är tur så jag skulle stryka detta stora motiv.

Stryk först ena sidan, och sen andra för att få plattan att hålla ihop mer. Dock stryker jag inte allt helt platt. Jag vill fortfarande att det skall se ut som pärlor Om ni förstår vad jag menar? :)

Direkt efter strykning läggs alltid plattan under press, så den blir rak/platt och inte böjer sig. Det blir bara tråkigt och är svårt att rätta till efteråt.

Enligt instruktionerna från HAMA skall man stryka midi-pärlor med två prickar på strykjärnet. Jag testade detta ( eftersom jag alltid strukit på tre innan) men fick hålla på en evighet och det hände ingenting. Jag testade att höja till tre igen och då gick det mycket bättre. Det man får vara försiktig med är att se upp så man inte stryker piggarna platta. Speciellt om man håller strykjärnet stilla över pärlorna. Använd absolut inte ånga :)
Jag funderar starkt på om jag skall skaffa ett gammalt strykjärn utan ånga till min pärlsamling.
Blir till att leta på loppis.

1 kommentar:

Anonym sa...

hej syster,
håller med dig, bakplåtspapper funkar fint samt så måste man ju ha på högsta värmen, annars hände verkligen nada
Men på mini då funkade 2 för mig iallafall :-)

Ska bli så kul att du och Alfons kommer hit om ett par dagar

Kram