tisdag 21 januari 2014

The beach- the Gambia


Solstolar var gratis överallt, och det fanns alltid någon som servade en med dricka eller mat om man så ville.


Stranden va oändlig.....

Stranden sett från lekplatsen på vår hotell.

Alfons och pappa har varit och byggt sandslott tillsammans.
Notera vågorna! Det gick inte att bada i en vecka medans vi va där. Röd flagg!

Lyxhotellet Coco ocean, som låg bredvid vårt. Väldigt stelt och hemlighetsfullt.


Färsk handpressad juice. Sur apelsin tog jag. Riktigt läskande.

"vår" juicekille. riktigt hygglig rastafarikille :) 

Restaurangen bredvid vårt hotell hade väldig trevlig omgivning och utsikt från sofforna. Fritt wifi också. Men eftersom vi hade semester försökte vi undvika att använda telefonerna.

Alla solstolar stod på gräset och inte i sanden som i alla andra länder jag varit i.
Här behövde man inte slåss om plats,  lugnt och fridfullt.

Parasollen skulle jag gärna ta med hem, robusta och coola! tänk ett sånt här i en turkos färg!

På kvällarna tog "poolkillen" in alla solstolar,,,,,

....ort efter det kom kossorna, och vi vet fortfarande inte vart ifrån och vem som ägde dem.


Juicekillar i full fart med att göra färsk juice till gäster.

Andra coola parasoll!Det som var bäst under de två veckorna, va  tiden vi spenderade med barnen.
I de vanliga "svenssonlunket" hemma träffar man dem inte många timmar efter dagis innan de ska i säng och allt det. Vi såg många nya saker som hänt i deras utveckling och My  pratar för fullt och förstår så mycket. Innan semestern va hon pappig ( eftersom Mats a hemma med henne från hon va 6mån) men nu efter är hon mer mammig. 

*****
Nu till stranden i Gambia!

I Gambia finns bara en strand kan man säga. Hela Gambias kust består av strand. Jag frågade en av juicekillarna hur lång den va, då tittade han på mig väldigt frågande. Tydligen en dum fråga haha.

***
Delen av stranden vi bodde vid hette  Bijilo (vi bodde på Bijilo beach hotell). 
Det blev inte mycket "strandhäng" då vi reste med två småttingar. Lite sandslottsbyggande, samlande av snäckor och doppande av fötter hann vi med iaf. Eftersom underströmmarna va så starka och det va röd flagg en lång period av semestern badade vi inte i havet mer än att doppa fötterna i Atlanten. Vattnet va väldigt salt, och direkt när jag kom upp blev det vita fläckar på kroppen och det småkliade. Temperaturen däremot förvånade mig rätt mycket. Jag trodde det skulle vara kallt då vågorna sveper in dagarna i ända, men det va jättevarmt. Kanske runt 26-27 grader.

Det fanns inte många strandaktiviteter att syssla med (om man skulle vara intresserad av sånt) däremot hade de volleybollnät uppsatta. Inte vet jag varför, eftersom det mestadels va gamla pensionärer som reser hit. Jag såg ingen använda nätet under de två veckor vi va där.

Det som va skönt med denna strand va lugnet och stillheten. Lyssna på vågorna och bara njuta av de varma vindarna. Vi behövde inte passa upp på barnen, för vi såg dem hela tiden och de gick inte ner till vattnet då de va lite smårädda för vågorna. 
Snäckor fanns det tusentals av vid vissa delar av stranden och Alfons plockade dem hej vilt och satte dem i sina fickor.

Jag har sett kossor på stränder förut ( i Indien-Goa) och blev inte så förvånad av att se dem här också. Däremot va det lite konstigt för vi visste inte vart de kom ifrån,  fanns lixom ingenstans vi tyckte de kunde komma ifrån. Alla hotell och restauranger låg på rader upp från stranden och hade murar emellan.

Helhetsbetyget för stranden blir 3 av 5.
Underströmmarna drog ned betyget och att det inte fanns mycket att göra.
Plus för att det inte fanns några tiggare eller försäljare, mer än juicekillarna som hade sina juicestånd. Närheten till stranden va också ett stort plus. Vi såg ju den från hotellrummet.

Detta va lite strandbilder från semestern.  Jag har fler foton att visa, då blir det maten och utflykterna och vårt besök hos en Gambisk familj ute på "landsbygden".

Trevlig kväll!
1 kommentar:

Anonym sa...

Jättefina bilder. Resan måste ha varit jätte avslappnande ingen stress...!!! Ser så härligt ut. Synd med vågorna o strömmarna i vattnet. Men ni verkar ha gjort en hel del andra saker. Kraaaaaaaaam Linda