lördag 8 februari 2014

Sos barnbyar och batik/konstmarknaden i Gambia


Tänk att man kan ha snäckskal istället för grus.
Detta är utanför SOS barnbyar i Gambia. Tyvärr kunde vi inte komma in denna dag eftersom de hade examensprov inför julledigheten. Även fast de är ett muslimskt land till 90%,så hade de jullov. Området va fint och välskött. Lägg märkte till den fina bilen, för i övrigt va det rätt skrotiga bilar som åkte runt i Gambia. Går våra fadderpengar till lärarnas höga löner och bilar?

Tyvärr låg barnbyn mitt emot Gambias soptipp där de eldade sopor hela dagarna. 
Röken for då över hela barnbyn, tråkigt nog. Tydligen har den gjort det sen starten för över 20 år sedan. Då undrar man varför de ens placerade SOS barnbyar där?!

En annan sak vi fick veta, som är lite sorgligt:
En gambisk kille vi pratade med på stranden berättade att han hade fått pengar hela sin uppväxt från en svensk fadder. Det roliga är att denna kille va påtänd varje dag vi va där. Så tyvärr gå inte fadderpengarna bara till bra saker. Därför ska man hellre ge pengar till de behövande när man väl är på plats. Vilket vi gjorde. Vi gav tex dessa killar på fotot nedan bra med dricks varje gång de hjälpte oss med saker. Denna dag skulle vi på utfärd till bl.a SOS barnbyar, batikcentret, krokodilerna, marknaden och apskogen.Här är vi där de gör batiktyger och konstverk, vi köpte en tavelduk som inte kommit in i ram än. Får visa den senare.

Massa tyger fanns det.

Handmålade tavlor på tyg.

Mästerfotografen in action.

Samtidigt som vi va där va en hel engelsk klass där på studieresa.


Detta va första delen av vår utflykt vi gjorde med familjen. Det som är bra med Gambia är att man själv kan skräddarsy sin utflykt. Eftersom vi hade småbarn, så tyckte inte guiden som sålde utflykter ( han kunde svenska och har bott i Örebro) att vi skulle åka med den vanliga utflykten och med alla andra. Väldigt bra tyckte vi. Vi fick alltså en egen liten minibuss med två egna guider en hel dag. Vi hann se allt det man borde se för 7000 dalasi.Godmorgon där ute. Ett supertidigt inlägg från mig såhär på lördagsmorgonen. Alfons kom och väckte mig kl 5 och ville se på tv. Jag bad honom gå och lägga sig igen och såklart somnade han om. Tror ni jag kunde? NOPE!
Så nu kokar äggen på spisen och så snart Alfons och pappa vaknar ( My har precis vaknat) ska vi göra juice i maskinen.

Ha en underbar lördag där ute!
1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tror att pengarna går Till skolan o allt material de behöver . Skulle vara synd om de går till lärarnas bilar! Men de måste ju få lön de med, eller jobbar de volontär ??? Synd att ni inte kunde gå in. Hade varit sååå intressant. Jag blir så glad varje gång jag ser Alfons ha Noah "gamla" ( urvuxna) kläder, känns bra att de kommer till nytta. Trevlig helg kram Linda