söndag 15 februari 2015

Bakförberdelser


Filmen Frost är väldigt populär här hemma och My har önskat sig en frost tårta till sitt kalas. Tårtbilden är redan beställd, men jag har inte beställt någon sugerpaste. Det blir till att göra egen, som säkert är mycket bättre. Får ta och göra den tidigt i veckan, så den hinner "stå" sig.  Hittade ett recept som verkar bra på denna sida. Se nedan:

SUGARPASTE

1 msk gelatinpulver
60 g kallt vatten (0,6 dl)
175 g vit sirap (1,25 dl)
1 msk glycerol (det finns på apoteket)
2 msk neutral olja eller kokosfett (jag använder rapsolja)
800-900 g florsocker
ev smak och färg

Gör så här:
Blanda gelatinet med det kalla vattnet. Låt stå tills det blandningen stelnat. Ställ blandningen över ett vattenbad och hetta upp tills det har löst sig. Tillsätt sirap och glycerol och blanda ordentligt. Rör i oljan/fettet och ta bort skålen från värmen. Tillsätt eventuellt smak och färg.

Låt blandningen svalna något. Jobba in florsockret lite i taget och blanda väl. Jag använder elvispens degkrokar på låg hastighet. Den ska vara lite kladdig, för den stelnar något och är lättare att arbeta med om den inte är för torr. Dessutom kan man alltid ha i mer florsocker när man arbetar med sugarpasten. På bilden nedan ser ni hur min sugarpaste ser ut när jag blandat klart.

Blir även lite smarriga nostalgibollar, som jag ska försöka göra cakepops av. Lite roligare så.

Havrebollar
60 stycken

12 dl havregryn
4 dl socker
1 dl kokos

12 msk Oboypulver
300 gram rumsvarmt smör
1dl mjölk
1 dl kaffe, ljummet

Gör så här: 

  1. Blanda alla torra ingredienser med smöret. 
  2. Häll i  kaffe och mjölk. 
  3. Vispa sedan med elvisp tills havregrynen är smulade.
  4. Det ska vara en väldigt  kladdig smet, så de måste stå i kylen en stund.
  5. Rulla sedan till bollar och rulla dom i kokos.
  6. Ställ bollarna kallt. De går även bra att frysa.
Nu hoppas bara att det kommer några och vill fira My´s 3-års dag.


1 kommentar:

Unknown sa...

Så roligt med kalasförberedelser!
Tänk att i stort sett alla barn gillar frost. Den går varm här minst en gång om dagen.

Jag har också ett kalas att förbereda. Klurar lite på vad jag ska göra för tårtor. Har gett upp de vi alltid gör med vaniljkräm och sylt i. Inget fel i säg, men jag tänkte lägga lite mer energi den här gången. Så blir det bak av långpannebullar och lite kakor. =)
Även en smörgåstårta ska göras, något jag aldrig gjort. =)
Kram