söndag 11 mars 2012

Tågsockor

Alfons fick agera modell, för att visa hur Tågsockorna sitter på foten/benet. De sitter verkligen jättebra, hasar nog inte ned i första taget. Dessa är egentligen lite för små, men för My va de alldeles för stora.
Dessa rosa sockor är ju alldeles underbara, funderar starkt på att My ska få ha dem på sitt dop i sensommar/höst. 

Sockor kan man aldrig ha för många av, de har ju förmåga att dela på sig och en försvinner...=) Varför är det så? 

Ett par tågsockor i mindre storlek som passar My, så söta!!!!!


Nu kanske ni undrar vad Tåg-Sockor är?!


Historien går så här:

En finsk dam vid namn Kerttu Latiala var på väg med sin 2 månaders flick-baby undan kriget i början på året 1940. Finlands så kallade "vinter-krig". Tågresan från Vasa avbröts då banan var sönderbombad. I tåget var också en pensionerad handarbets-lärarinna som tyckte synd om den lilla babyn, som inte hade några tossor ( sockor). Så hon började reva upp sin handstickade yllekofta och av garnet började hon sticka dessa sockor till babyn medans dem reparerade tågbanan så att tåget kunde fortsätta sin evakueringsresa.
Kerttu stickade under sin livstid dessa sockor alltid då någon i bekantskapskretsen skulle få en baby. Hennes mamma Terttu har också stickat över 200 sockor.

Orginal schemat finns sparat i Terttu Latiala´s säkra förvar.

Sedan December 2011 får alla nyfödda barn i Ylö-järvi (vet inte om det är rätt stavat) dessa sockor. Ylö-järvi´s  Landsförsvars-damer stickar dessa.


Detta paket med sockor kom med posten i fredags från min Moster Maj-lis i Finland.
Hon har stickat alla dessa underbara sockor. Jag önskar verkligen att jag kunde sticka så här fint. Hon är så duktig, skulle lätt kunna ha kurser i allt hon kan. =)

Tack så jätte jätte jätte super mycket Maj-lis!!! Sockorna är så fina!!!!!!!!!!!!!!!!! 

Massa kramar från oss alla fyra till dig!!


Inga kommentarer: