onsdag 15 maj 2013

Gårdagens middag- lammfärsbiffar med tsatziki



Jag tillhör inte till dem som tycker att lamm smakar kofta. Det är är bara ett dumt påhitt enligt mig.
Det är jättegott att tillaga lamm, och oftast blir det med lammfärs hemma hos oss.
Vi brukar passa på att handla det till halva priset när datumen börjar gå ut i affärerna. Det är verkligen världens bästa spartips. Oftast är det tom 1 dag kvar på datumet när de sätter halva priset. Då är det bara att frysa in ( om man är rädd för att det kan vara dåligt, vilket det inte är) och så har man en billig men bra och god middag.

Nu när jag äter lchf blev biffarna utan ströbröd, men med lite pofiber. 
Så det enda du behöver för lite goda grekiska biffar med tsatsiki är:

ca 400-500g lammfärs
nån matsked pofiber
1 ägg
1/2 - 1 dl vispgrädde
salt och peppar

Blanda alla ingredienserna och forma pannbiffar
Sen steker du dem på medelvärme tills de blir som du vill ah dem. Lamm går utmärkt att äta lite rosa och saftigt.

Tsatsikin består av:
 1 st gurka
3 dl rysk/grekisk/turkisk ( ta den du har hemma) yoghurt
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
ps. jag hade även i hackas persilja för det tycker jag är gott. ds

Riv gurkan på den grova sidan på rivjärnet och krama ut så mycket vatten du kan. Lägg sedan gurk-rivet på hushållspapper ( kan ta flera ark tjockt) strö över ungefär en tsk salt och låt dra en stund.
Medans det drar kan du blanda yoghurten och riven/pressad vitlök med lite peppar efter smak. Ha sedan i den urkramade gurkan. Ju torrare gurka, desto krämigare och tjockare tsatsiki. Va försiktig med hushålls pappret så det inte följer med i geggan. :)

Servera allt med en god sallad eller stekta grönsaker. Vi åt med squash och aubergine ( va ju extrapris på det förra veckan på Ica) Barnen fick lite potatis till, eftersom de är ovana med andra saker.
Man får vänja dem successivt med nyheter.

Ha en underbar dag nu, det går mot varmare väder säger dem på morgonnyheterna!! 

whoop whoop

I helgen blir det tjejresa till Karlstad för min del...LÄNGTAR!!




1 kommentar:

Unknown sa...

Mmmm så gott!
Har nog aldrig ätit lamm som smakar kofta.
Är det någon som har det är det troligast ett gammalt får de ätit.
Då bonden här i närheten har en massa får och lamm brukar vi köpa både köttbitar och färs av honom. Så närproducerat det kan bli (dock slaktas o styckas de inte här)

Väderprognosen för helgen såg ju riktigt lovande ut. Jippi!

Hoppas du får en superduper helg i Karlstad!

KRam