tisdag 11 november 2014

Det här med juklappar

Bild från skistar.se

bild från makeandcreate.se

bild från lekmer.se

Dessa saker är det jag kommer ge våra barn: Skidskole lektioner, pyssel i form av pärlor mm och lera.
*******************

Då tiden oftast flyger förbi i blixtens hastighet är det bra att vara ute i god tid.
Vi har redan börjat inhandla några små klappar, men diskuterar fortfarande hur vi skall göra i år.
Förra året firade vi inte jul, eftersom vi var i Gambia. Detta år skall vi fira traditionellt med julmat och gran och hela kittet. Däremot fick jag en tankeställare ( även fast jag tänkt på det ett tag) idag när de pratade julbudget på nyhetsmorgon på tv 4. Så många som 20% av Sveriges befolkning skuldsätter sig under julmånaden. Lönen som kommer in nu i november skall räcka åt allt det vanliga, plus hela julshoppingen så som mat, klappar och pynt.
Våra barn är fortfarande så små att de inte förstår allt och inte har en aning om hur många paket som är mycket eller lite.
Så nu får de lite småsaker som vi redan har köpt/beställt. Sen tänkte jag köpa lite saker i form av pyssel och lärande. Sånt de kan använda länge och mycket framöver. Både Alfons och My älskar att "pärla" och leka med lera, måla och pyssla. Sådana saker får de mer än gärna hålla på med och jag köper gärna pysselsaker. Hellre det än plastiga leksaker som är roliga i 20 minuter och som sen glöms bort.

*****************

På nyårsafton blir ju vår stora gofis 5 år och då skall det kalasas och vara paket igen. Oftast består hela julveckan fram till nyår med paket varje dag från nära och kära. Förra året trodde Alfons det var meningen att man skulle få paket varje dag och frågade efter klappar på fel dagar, Stackaren blir såklart snurrig, hur skall han veta skillnaden på jul och inte jul och födelsedag eller inte födelsedag?

***************
Sen fyller prinsessan hela 3 år sista februari och då är det paket igen. Allt detta inom 2 månader. 
Julen inner knappt gå över innan man skall tänka på presenter åter igen.
Jag har lite planer på vad hon skall få iaf. Hon har börjat leka mycket i sitt barnkök och med dockorna, så nåt till det blir det. Om det inte blir en cykel.

*************

Så nära och kära som läser detta. Hör av er till oss innan ni handlar klappar. 
Vi försöker plastbanta hemmet och julklappar är inte allt. De vill hellre leka och få uppmärksamhet av de vuxna. Även vi föräldrar vill inte ha klappar utan kanske en paus och barnvaktstid. :)


Nu när jag skriver detta känns det så dumt. Sitta här och skriva om materiella ting när nyheterna precis visade barn som blev beskjutna av krypskyttar. Ja blev helt paff. En pojke spelade död 2 gånger för att komma fram till sin syster som gömde sig bakom en bil.
Då tänker jag tillbaka på resan till Gambia och vad vi upplevde och fick se där.

*****************

Vi måste verkligen uppskatta det vi har och ta tillvara på tiden med barnen. Inte köpa allt bara för att andra har det. Vi har mat på bordet och tak över huvudet, det skall vi verkligen vara glada över. Många i världen har inte det.

Tänk till nästa gång du köper nåt. Behöver du det? Gör det nån nytta?

Tänkvärt i den kommande julhandeln!

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra skrivet Malin, håller med dig, mycket av de vi köper behöver vi inte,och de mästa är inpulls köp. Mycket onödigt ibland!!!!!! Kram Linda